Допомогти сайту
Актуально
Місце для Вашої реклами
Погода у Броварах
Погода
Авторізація
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наша група у ФБ
18 сер 17:29Блоги / Актуально


Коли засяє «Зірочка»?



Юлія Молошик
Громадський активіст, команда Голос

Чи дочекаються батьки малюків на реконструкцію єдиного ДНЗ у мікрорайоні? 
 
У 2017 році моя дитина мала піти у ДНЗ "Зірочка", що на Я. Мудрого, 3. Але не судилося. Набір у ясла-садок було припинено через аварійний стан корпусу ясельної групи. У міській раді нам дали направлення до іншого ДНЗ та запевнили, що вже у середню групу ми підемо до садочку "Зірочка". Який наразі є ледь не єдиним дитячим закладом мікрорайонів Розвилка та Княжицький переїзд. 

Раніш, найближчим садочком до нас був ДНЗ "Чебурашка" по вул. А. Голуба, але його було демонтовано, наразі там будується багатоповерхівка. Будівля ще одного садочку по вул. Є. Сверстюка давно перепрофільована під заклад патріотичного виховання. По суті, вся надія батьків мікрорайонів – на ДНЗ «Зірочка». Моя донька цього року вже йде до школи, а у "Зірочці" навіть не розпочалась реконструкція. Тому вирішила розібратися, що ж саме заважає реконструкції ДНЗ «Зірочка», на яку ми так чекали. 
 
Передумови початку реконструкції садочку 
 
У 2017 році була проведена експертиза стану дошкільного закладу та встановлено, що заклад потребує реконструкції ясельної групи. У 2018 році була розроблена проєктно-кошторисна документація, згідно з якою вартість реконструкції складатиме 37 295 724,00 грн.
 
Найбільшу надію на швидке просування проєкту давала інформація про отримання містом гранту (безповоротного кредиту) у розмірі 40 млн грн від ЄБРР через Мінрегіонбуд. Здавалось би, що ще потрібно? Є проєкт, є можливість отримати грант і чудовий шанс вирішити проблему з садочком, то, мабуть, місто має боротися за таку можливість?!
 
Рік тендерів без результату 
 
Далі по процедурі мав відбутись тендер. Я уважно слідкувала за історією проведення тендерів і не скажу, що вона надавала мені оптимізму. Вперше торги оголошені 15 листопада минулого року. Але вони були скасовані через те, що у торгах взяв участь лише один претендент. Чиновники тоді пояснювали, що причиною низької зацікавленості претендентів є така умова тендеру, як «післяплата» протягом 45 днів. Тобто, бажаючих працювати без авансу не знайшлось. 
Наступні торги були оголошені 03 грудня 2019 р., і вони вже були конкурентні: одразу 7 підприємств подали заявки про участь у торгах 

Але на цей раз торги були скасовані з вини чиновників, які не змогли правильно сформулювати технічне завдання, а саме: не прописали для учасників, що вони мають долучити інформацію про устаткування, що використовуватиметься для складання договірної ціни
Наступний тендер оголошений 03 лютого 2020 р. І у цих торгах навіть був визначений переможець – ТОВ «І.Б.К. Девелопмент»  з вартістю робіт у 35 382,0 тис.грн.

Але торги знову відмінили через технічну помилку чиновників. На цей раз вони забулися внести у технічну документацію вимогу щодо гарантійних термінів експлуатації об’єкта реконструкції! 

Чергова спроба провести «нещасливий» тендер відбулась з оголошенням від 15 квітня цього року. Знову відбулась запекла боротьба серед кількох претендентів. Але скарги на дії тендерного комітету УБЖКГІТ на цей  розглядались вже в Антимонопольному комітеті України: в підсумку рішенням цього органу скарга ТОВ «Класика комфорту» була задоволена. 
З тендерної документації зрозуміло, що перемога ТОВ «І.Б.К. Девелопмент» була скасована, а ТОВ «Класика комфорту» визнане переможцем торгів з вартістю робіт у 33 800,9 тис.грн
Але і тут не судилось. 
17 липня цього торги були скасовані через «необхідність у коригуванні проєктно-кошторисної документації робочого проєкту у зв’язку з введенням у дію нових нормативних документів у будівництві».       
                                                                  
Підстави для скасування тендерів, на мою думку, є надуманим приводом  для відмови підряднику,  який  чимось не влаштовує замовника послуг. Бо якщо організатор торгів з третьої спроби не може грамотно підготувати тендер, то це викликає велики запитання саме до організатора.  
Але найбільше мене турбує, щоб місто не втратило грант – до речі, перший та поки що єдиний, який місто спромоглося вибороти за усю свою історію.
 
Тому я хочу запитати: чи усвідомлюють чиновники свою відповідальність за реалізацію проєкту? Чи все зробили, що мали зробити? Чи гарантують, що громада не втратить грант від європейських партнерів України? 
І коли нарешті засяє наша «Зірочка»?  
 
 
Юлія Молошик
Громадський активіст, команда Голос 
Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!



Друзі, сподобалася стаття? Допоможіть нам стати краще.

Допомогти Бромедia

Додати коментар
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:
Код:
оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Вci новини
Ми у Facebook


Курс валют



Допоможіть нам
Ми повністю незалежне видання.
У нас немає інвесторів і спонсорів. Тому нам дуже потрібна Ваша фінансова підтримка.
Нам допоможе кожна гривня.

Допоможіть нам стати краще.

Допомогти