Допомогти сайту
Актуально
Місце для Вашої реклами
Погода у Броварах
Погода
Авторізація
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наша група у ФБ
14 лип 18:34Блоги / Актуально


Кварплата знову здешевшала. Але ремонти під питанням. Перемога?


 Ангелiна Козлова
 Редакторка интернет-видання "Бромедia"

Питання з квартплатою стало настільки заплутаним, що розібратися у хитросплетіннях мало кому під силу. Чому квартплата то збільшується, то зменшується? Хто приймає і хто має приймати такі рішення? 
 
При формальному та неформальному спілкуванні більшість депутатів визнають, що «старий житловий фонд» та старі мережі - найбільша проблема міста. Втім, вирішувати її все складніше: якщо 5 років тому ремонт під’їздів та будинків спокійно проводився за кошти бюджету, то зараз це неможливо. І законодавство змінилось, і ремонти здорожчали,  і грошей у бюджеті обмаль. 
 
За чий рахунок робитимуться ремонти? 
 
Все вже зрозуміли, що виключно за кошти самих мешканців. Тут є два варіанти: одноразові збори або «системне накопичення» на рахунку. Усі, хто збирав кошти на щось «спільне», в курсі, як не просто це зробити. Тому варіант накопичення набагато реальнішій. 
По суті, «новий збільшений» тариф  мав вирішити дві гострих проблеми: акумулювання коштів на ремонт газових труб (які ніхто протягом років не ремонтував) і на ремонти у будинках. Мешканцям будинків такі витрати коштували десь 10-15 копійок на 1 м.кв. на ремонт газових труб і від 60 до 90 копійок – на ремонт будинків. 
Скільки років тут не було ремонту? 

Позаяк більшість будинків не спромоглись обрати собі управителя, за них це зробив виконком на конкурсі. При цьому сам конкурс щонайменше тричі переносився, а коли він відбувся, то результати конкурсу рішенням виконкому «відтермінували» на 3 місяці. Але й після запровадження нових тарифів, мешканці все одне отримали платіжки на менші суми, ніж були затверджені на конкурсі. Як пояснили журналісти «Громадського ревізору», зменшення відбулось саме за рахунок ремонтно-резервного фонду. 
Тобто, ремонти будинкам вже не потрібні? А хто це вирішив?

Відповідь у цитаті з «Громадського ревізору»: міський голова Ігор Сапожко виступив з ініціативою переглянути структуру тарифу та виключити послуги, які не надаються, у т.ч. ремонтний фонд. 
 Хто має вирішувати питання тарифів на управління будинками? 
 
Весь сенс реформи ЖКГ полягав у тому, щоб максимально відсторонити органи місцевого самоврядування від управління будинками та затвердження тарифів. Структура тарифів затверджена чинним законодавством, а усі рішення прийматися співвласниками разом з управителем, якого вони обрали.  
Але у Броварах запровадження реформи схоже на заплутаний триллер: якщо ми робимо крок вперед у відповідності до вимог законодавства, то обов’язково робимо крок назад у відповідності до «бачення процесів» чиновниками. 
Зачекаємо, поки обвалиться? 

Формально, усі повноваження чиновників відносно затвердження тарифів сплили ще 10.06.2018р. Далі – будь-які зміни тарифів мали відбуватися виключно за рішенням зборів співвласників. 
Але вже після цього у 2019 році чиновники рішенням виконкому «зкорегували» тарифи, тому що здорожчала вартість вивозу відходів або ЖЕК став платником ПДВ. 
Потім деякий час тарифи не чіпали, тому що готували «конкурс на обрання управителя». Підготовка до конкурсу тривала кілька місяців, хоча на той час у органів місцевого самоврядування вже не було повноважень призначати такий конкурс. Після проведення конкурсу тарифи з ремонтно-резервним фондом мали вступити у дію з 01.03.2020р., але так і не вступили у дію – були відтерміновані на 3 місяці. Але за червень мешканці отримали «дивні платіжки»: тариф в них був не старий, але і не той, з яким управляючі компанії виграли конкурс: частина послуг з тарифу «зникла».
Ремонтувати чи зачекати? 

На якій підставі?
Формально Правила з надання послуги з управління багатоквартирним будинком дозволяють не нараховувати плату за ту послугу, яка фактично у поточному місяці не була надана: наприклад, ліфт не працював або вентканали не обслуговувались. 
п. 36 розділу 5 дослівно трактує це так:
У разі ненадання послуги з управління, надання її неналежної якості управитель проводить перерахунок розміру плати за послугу у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Фактично, усі комунальні ЖЕКи протягом червня цього року не надавали послугу з поточного ремонту будинків та обслуговування газових труб. Але чи вважається це підставою не нараховувати відрахування у ремонтно-резервний фонд? 
По-перше, навіть якщо ремонти не робились, ніщо не заважає ці гроші просто зарезервувати і витратити у наступний місяць. А по-друге, а як так відбулось, що усі ЖЕКи одночасно вирішили не надавати цю послугу? Випадково? 
І головне – а як же погодження із співвласниками? Чим саме засвідчено, що вони згодні? 
Активна мешканка з будинку по бульв. Незалежності, 2 Людмила Михайлівна стурбована чи відбудеться ремонт аварійного ганку після "зникнення" ремонтного фонду з платіжок 
 
Чи потрібен ремонт вашому будинку? 
 
Питання індивідуальне. Допускаю, що є будинки, яким ремонт не потрібен – наприклад, такому будинку, як по вул. Грушевського, 3-А, де співвласникам бюджет зробив «подарунок» на 1,4 млн грн, вклавши їх в ремонт під’їздів та мереж. Чи мають право такі будинки відмовитись від накопичень резервного фонду? Звісно, що можуть (хоча це недалекоглядно). 
Мешканці одного з під'їздів будинку по бульв. Незалежності, 2 самотужки зробили ремонт у під'їзді

Але більшість будинків мають потреби принаймні у невеликих ремонтах, хоча переважна більшість – у значних ремонтах. Чому ніхто не запитав співвласників про їх думку на цей рахунок?
Але плитку самотужки з фасаду не обіб'єш - робота складна та вартісна 

Крім того, є кілька будинків, яким тариф затверджувався не на конкурсі, а які свідомо обирали управителя і самостійно узгоджували з ним тариф на управлення та ремонтно-резервний фонд. Якщо співвласники прийняли рішення, то хто має права втручатися у нарахування ремонтно-резервного фонду? 
А що до обслуговування газових труб? 

Таким чином, нас знову поставили перед фактом: ремонти нашим будинкам не потрібні. А може досить вже вирішувати це за співвласників?
Принаймні, не зайвим буде нагадати, що визначати структуру тарифу та вирішувати, які послуги потрібні, а які ні – точно не входить до повноважень міського голови або будь-кого з чиновників.
Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!



Друзі, сподобалася стаття? Допоможіть нам стати краще.

Допомогти Бромедia

Додати коментар
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:
Код:
оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Вci новини
Ми у Facebook


Курс валют



Допоможіть нам
Ми повністю незалежне видання.
У нас немає інвесторів і спонсорів. Тому нам дуже потрібна Ваша фінансова підтримка.
Нам допоможе кожна гривня.

Допоможіть нам стати краще.

Допомогти