Допомогти сайту
Актуально
Місце для Вашої реклами
Погода у Броварах
Погода
Авторізація
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наша група у ФБ
16 травня 18:56Блоги


Про боротьбу з Covid-19 та місцеве самоврядування

Записали коротке відео про останню сесію. Наразі, коли «гостра фаза» боротьби з Covid-19 закінчилася, це відео не про сесію та не про окремі рішення. Тут скоріше про «деформацію місцевого самоврядування»  у дійсно непрості часи. Але епідемія закінчиться, а місцеве самоврядування, довіра та якість прийняття рішень залишаться. Тому блог про те, що не має повторитися. 

 

Як ви пам’ятаєте, 28 квітня 2020 відбулася позачергова сесія Броварської міської ради, на якій розглядалося приблизно 30 проєктів рішень, але 3 години з 4-х розглядався проект рішення, який не був опублікований на сайті міської ради, не розданий депутатам та не виведений на екран проєктора. З самого початку засідання ради міський голова  І.В.Сапожко «анонсував», що зараз з’ясується, "чи є в депутатів політична воля та чи відсутній в них популізм». 


Далі тривала доповідь міського голови щодо запобігання поширенню на території м. Бровари  Covid-19, з якою можна ознайомитися на сайті БМР (текст на 8 сторінках). Доповідь, в основному складалася з тез, які депутати неодноразово чули раніше: про складнощі у координації зусиль з Київською ОДА та проблеми у взаємодії з керівництвом лікарні. Чомусь цього разу «градус розмови» був дуже високим і навіть істеричним. 


Потім міський голова зачитав проєкт рішення з голосу, в якому робота Київської ОДА та лікарні визнавалися «недостатніми». Лунало багато запитань, але особливо депутатів здивували закиди про те, що Київські обласна державна адміністрація та облрада «мають бути розпущені», позаяк "провалили боротьбу з епідемією": присутнім це здавалося надмірним. Щодо лікарні, то депутати не погоджувалися приймати рішення відносно головного лікаря без заслуховування його звіту. 


Важко описати весь процес, тому що 3 години «напружених розмов» на емоціях важко вкласти в короткий текст, але останнім аргументом була заява міського голови, що він не зможе ефективно організувати боротьбу з епідемією, якщо цей проєкт рішення не буде проголосований. Врешті-решт, боротьба з епідемію - це наша спільна відповідальність, тому усі, крім одного депутата, проєкт рішення підтримали, у тому числі і я. 


Сам проєкт рішення, за який ми голосували, мені відмовилися надати під час сесії, після неї і навіть наступного дня, а на сайті він з’явився через тиждень. Особливо кримінального в ньому нічого не було. Там знову – про визнання роботи КОДА та лікарні «недостатньою», про порушення головним лікарем Валентином Багнюком пунктів контракту з міською радою та надання повноважень міському голові застосувати «заходи дисциплінарного стягнення» відносно нього. Самого контракту з головним лікарем я на сайті БМР не знайшла, тому чи дійсно він щось порушив, судити не можу. Чи були протягом 3-х тижнів після сесії вжиті якісь заходи впливу відносно нього, інформації немає. 


Але найбільша «зрада» в цьому процесі – це примус, тиск на БМР та приховування документа, за який змушували голосувати. Мене це аж ніяк не виправдовує: можна було і відмовитися. Але голосування відбулося, а ось довіра – вже не відновиться. Тому наступного разу навіть якщо міський голова запевнятиме, що «завтра ми всі помремо», ставитися я до цього буду дещо скептично і голосувати так, як вважатиму за потрібне.  А загалом, ще раз підкреслю: епідемія закінчиться, а спроби грубо «ламати раду через коліно» - ні, тому що це – стиль ставлення до депутатів, напрацьований роками, це, власне, світогляд. А це вже набагато страшніша тенденція, це вже спотворення місцевого самоврядування. Тому, якщо чесно, вихід тут один: обидві гілки влади мають бути максимально «перезавантажені», і чим суттєвіше це відбудеться, тим краще для громади. Ці «гілки влади поламалися – несіть нові». 




Ангеліна Козлова, депутатка БМР

 

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!



Друзі, сподобалася стаття? Допоможіть нам стати краще.

Допомогти Бромедia

Додати коментар
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:
Код:
оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Вci новини
Ми у Facebook


Курс валют



Допоможіть нам
Ми повністю незалежне видання.
У нас немає інвесторів і спонсорів. Тому нам дуже потрібна Ваша фінансова підтримка.
Нам допоможе кожна гривня.

Допоможіть нам стати краще.

Допомогти