Допомогти сайту
Актуально
Місце для Вашої реклами
Погода у Броварах
Погода
Авторізація
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наша група у ФБ
13 гру 21:02Блоги / Актуально


Про бюджет "Міста щасливих людей"



 Ангелiна Козлова
 Редакторка інтернет-видання "Бромедia"



Блог за підсумками щорічних «бюджетних слухань»: про бюджет своїми словами  
 
Чому діалогу про бюджет не вийшло
 
По-перше, традиційно, на бюджетні слухання прийшло мало депутатів. Щодо чиновників, то нікого з членів виконкому, заступників міського голови та секретаря міської ради не було. Тобто, бюджетні слухання, які мали бути «серйозним діалогом» про напрямки бюджету, діалогом не стали. 
Більш того, при підготовці слухань  не враховані зауваження, які вже неодноразово висловлювали депутати  на минулих слуханнях. Наприклад, не було сказано ні слова про дохідну частину, та шляхи її збільшення. Вже відомо, що мінімальна ЗП у наступному році суттєво зросте, що призведе до росту доходів бюджету. Проте, депутатам «доводили» цифри, набагато менші, ніж фактичні витрати у бюджеті 2020 року. 
Тобто, чиновники не змогли подолати «застарілі» уявлення про депутатів, як «братів наших менших». Роль яких полягає виключно у формальному затвердженні бюджету на сесії міської ради.

Тенденції бюджету невтішні
 
В «масовій свідомості» вкоренилась думка про те, що бюджет міста Бровари – «профіцітний» (хоча він таким не був ніколи). Насправді, тенденція є такою: бюджет за всіма податками ЗРОСТАЄ, але все одно не є таким, що відповідає потребам громади. Крім того, хаотичне управління бюджетом у «ручному режимі» має негативні наслідки, що лише посилюються. 
 
У рік виборів було велике бажання «здивувати виборців» масштабами ремонтів. Що призвело до того, що починаючи з березня цього року, зарплати бюджетників  та інші витрати бюджетних установ постійно «урізаються». «Виправдання» цим процесам були різні, але вже жодним карантином та епідемією не можна пояснити «урізання» навіть мінімальних зарплат. 
Під кінець року   всі ці «шалені перекидки» коштів чиновники пояснювали просто: ми вже не знаємо, з кого знімати, кошти потрібні терміново! Таким чином, «бюджетний процес» під кінець року став непередбачуваним. Наприклад, багато невдоволення у депутатів викликала «перекидка» коштів з будівництва ДНЗ «Зірочка» та ремонту актової зали у ЗОШ № 5 на капремонт вул. Симоненка. Але вже за кілька тижнів, вже з Симоненка ми знімали кошти, щоб «терміново врятувати» КП «Броваритпловодоенергія». Також для допомоги цьому підприємству довелось 8,1 млн грн терміново зняти з будівництва школи! Такі "пропозиції" неабияк дивують депутатів.

Якщо не дійдемо згоди про пріоритети, школу не добудуємо

Не є секретом, що протягом минулої каденції, гроші в першу чергу спрямовувались на ремонт доріжок, тротуарів, дворів. Наразі в місті одних лише проєктів таких ремонтів виготовлено на 100 млн грн, з них у 2021 році заплановано виконати робіт на 35 млн грн. Щодо будівництва вулиці Симоненка, то після обурення депутатів, вирішили кредитні кошти не чіпати. Але на будівництво вулиці Симоненка спрямують щонайменше 10 млн грн (невідомо, чи збудуємо вулицю, але тимчасову паркову уздовж неї – збудуємо 100%). 
Серед капітальних видатків на ремонт житлового фонду, перевага знову надана ремонтам дахів (а не ліфтів та мереж). На бюджетних слуханнях навіть не згадували про ремонт житлового фонду на умовах спів фінансування із співвласниками будинків 90/10. 
Все це добре, але якщо ми у 2021 році діятимемо так само, як у 2020, то школу ми не збудуємо. Бо наявність кредитних коштів прискорить будівництво, але нам все одно не вистачатиме щонайменше 70 млн грн. Тому капремонти доріжок – це чудово, але це точно завадить зосередитися на будівництві єдиної школи, яку у нас є шанс добудувати у 2021 році. Не можна безкінечно відкладати покращення умов навчання школярів! 

Чому наш бюджет «людоїдський» 
 
Насправді, «левова частина» бюджету останні роки була спрямована на ремонти, і результати помітні неозброєних оком. Але у цього процесу є «зворотня сторона». Щоб ви розуміли, з точки зору Мінфіну, наша громада є «спроможною», причому настільки спроможною, що 56 млн грн наступного року будуть вилучені з бюджету як «реверсна дотація». Тобто, місто Бровари «допоможе фінансово» іншим громадам України. 
Але як пояснити з точки зору «спроможності громади» такі явища, як, наприклад, скасування «Громадського бюджету»? Як пояснити, що Центру реабілітації дітей з інвалідністю на наступний рік НЕ ДОВЕЛИ 100% коштів на ЗП, які в цій установі наближені до мінімальної? Як пояснити, що працівникам Терцентру з обслуговування непрацездатних не забезпечили нарахування доплат за роботу з хворими на Ковід? (доплата регламентована Постановою Кабміну). 

Як у спроможній громаді можна пояснити, що співробітники музею отримують аж ОДНУ премію на рік? Коли «посадові особи місцевого самоврядування» премію отримують ЩОМІСЯЦЯ? А крім премії, ДВІЧІ НА РІК отримують «матеріальну допомогу» у розмірі середньомісячної ЗП? Тобто, коли співробітник у сфері культури або соціального забезпечення отримує мінімальну ЗП і аж ОДНУ премію на рік, то в той же час хтось отримує по 14 ЗП на рік – і мова про ЗП далеко не мінімальні?
На все місто зареєстровано аж ДВІ патронатні родини. В той же час, як в «Місті щасливих людей» по кілька раз на рік соціальні служби вимушені терміново відбирати дітей у неблагополучних родин. У Броварах недостатньо служб, де таких дітей можна було би розмітити. В місті відсутні структури, які могли би надати допомогу, наприклад, жінці, яка постраждала від домашнього насилля – хоча би тимчасово її ізолювати від насильника в родині. Я вже не згадую про допомогу алко- та наркозалежним, матерям з дітьми, що вимушені піти з дому, та іншим групам, які такої допомоги потребують. 
Проте в місті і районі є низка ГО, які надають таку допомогу. Чому би місту не підтримати ці структури? Але на це ніколи не вистачає коштів. 
 
Оздоровлення дітей, культура, спорт, молодіжні ініціативи: коли на них вистачатиме коштів? 
 
Дуже складна ситуація склалась з оздоровленням дітей, особливо, дітей з інвалідністю. Ця категорія не може зачекати, діти потребують реабілітації постійно. Формальна причина відсутності оздоровлення – цього року через епідемію не відбувались торги із закупівлі послуг санаторіїв. Але і на наступний рік ми не помічаємо збільшення закупівель послуг з оздоровлення. Хоча було би логічним після «скасування» цієї послуги у 2020 році «віддати борги» дітям, що мають право на таке оздоровлення. 

Ну, і варто згадати наших традиційних «сиріт, обділених увагою»: відділи культури, спорту, сімї та молоді. Щоб ви розуміли ситуацію, то відділу культури довели «фінансування на культурні події» у розмірі …300 тис грн на РІК. Відділу спорту – 1,2 млн грн на 200 (!) спортивних подій на рік. Ну а 7 співробітників відділу сімї та молоді будуть рік працювати з бюджетом аж у 400 тис грн. ЯКІ молодіжні ініціативи можна підтримати на такі шалені кошти? Яким чином підтримати політику відносно зміцнення сімї? Роздати подарунки на Новий рік? 
 
З такою увагою до спорту, культури, соціальної політики ми не збудуємо «Місто щасливих людей». Бо будь-які культурні потреби містяни поїдуть задовольняти до Києва, а будь-яке бажання займатися спортом або мистецтвом автоматично лягатиме на гаманці батьків. 
Щодо м’яко кажучи, «несправедливості у ЗП», то в мене особисто склалось враження, що «посадовим особам місцевого самоврядування» сплачують високі ЗП, щоб вони «виключали совість» і в упор не помічали ось такої «соціальної та бюджетної політики». Вважаю, що нам потрібно терміново переглянути не лише бюджет, але й взагалі підходи до його формування. Бо «всяка несправедливість закликає до Бога».
Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!



Друзі, сподобалася стаття? Допоможіть нам стати краще.

Допомогти Бромедia

Додати коментар
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:
Код:
оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Вci новини
Ми у Facebook


Курс валют



Допоможіть нам
Ми повністю незалежне видання.
У нас немає інвесторів і спонсорів. Тому нам дуже потрібна Ваша фінансова підтримка.
Нам допоможе кожна гривня.

Допоможіть нам стати краще.

Допомогти