Допомогти сайту
Актуально
Місце для Вашої реклами
Погода у Броварах
Погода
Авторізація
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наша група у ФБ
14 гру 19:26Блоги / Актуально


Міська програма з озеленення: фейк чи реальність?



 Ангелiна Козлова
 Редакторка інтернет-видання "Бромедia"



Вирішила розібратися детальніше: як відбувається перетворення реальної міської програми на 100% фейк? 
 
«Амбітні плани» на розвиток зелених зон
 
Міська програма розвитку та збереження зелених зон в м. Бровари була ухвалена у груді 2018 року. На момент ухвалення програма мала «амбітні плани» та передбачала цілком пристойне фінансування. Основною метою програми було заявлено «збільшення площі та кількості зелених насаджень в місті, утримання їх у здоровому, упорядкованому стані». Також серед завдань програми – «поліпшення естетичного стану парків, скверів, місць загального користування, відновлення та проведення реконструкцій зелених зон». 
В програмі було заявлено про існування в місті 108,6484 га зелених насаджень – у скверах, парках, та по вулицям міста. 

А також зазначено, що за нормативними розрахунками, площа зелених насаджень в місцях загального користування має становити 250,0 га. Тобто, створити потрібно щонайменше 116 га зелених насаджень. Для орієнтиру, площа центрального парку «Перемога» - 32 га, парку «Приозерний» - 10 га. 
Фінансування за програмою «у первинному вигляді» добре видно з цієї таблиці. Суми цілком пристойні.

«Велика сума» фінансування програми на 2019 рік пояснюється тим, що в рамках програми було заплановано здійснити інвентаризацію зелених насаджень орієнтовною вартістю близько 5 млн грн.. Звісно, такої великої суми в бюджеті міста не знайшлись, і «інвентаризація» просто «зникла» з програми.  
Проте, в рамках програми у 2019 році вирішили «озеленити вулицю Київську», і фінансування за програмою збіьшили до 8064,0 тис.грн. Для цього був проведений тендер, на якому виграв відомий садовий центр. Тривалий час точились консультації: що можна зробити по вул. Київській зусиллями професіоналів. Були пропозиції по висадці дерев, кущів, квітів. В підсумку, єдина послуга «з озеленення вулиці Київської» стосувалась покосу трави та внесенні добрив на газонах. Тому протягом року із сум первинного договору на озеленення Київської кілька разів «знімали гроші», поки сума не зменшилась ледь не у два рази.  В підсумку, співпрацею обидві сторони були не задоволені, і обслуговування газону по вулиці Київській повернулось до КП «Бровари-Благоустрій»

Від інвентаризації зелених насаджень було вирішено відмовитися через те, що "не на часі", а ще один «вартісний пункт програми» - дезінсекцію парків та скверів (оброблення від кліщів) теж прибрали з програми та передали на виконання до КП «Бровари-Благоустрій». Також було вирішено відмовитись від акції щодо створення тематичних алей, висаджених батьками новонароджених броварців. Але один новий пункт до програми таки додали, а саме: «Послуги із санітарної розчистки міста від аварійних дерев». Це все стосувалось виконання програми у 2019 році. А що у 2020-му?
 
Єдиний захід програми розвитку зелених насаджень це …знесення зелених насаджень
 
В підсумку, ще на середину 2020 року за програмою було передбачено заходів на 950,0 тис грн. Після вилучення дезінсекції, залишилось 450,0 тис грн.. Але станом на кінець 2020 року фінансування заходів програми виглядало ось так: 

Тобто, ЗАГАЛЬНЕ ФІНАНСУВАННЯ за програмою у 2020 році склало …148,0 тис.грн. З них 48,0 тис.грн. передбачено на «відновлення благоустрою з відновленням озеленення міста», а 100,0 тис.грн – на «послуги із санітарної розчистки міста від аварійних дерев»
Так, вам не здається. 100 тис.грн із 148,0 тис.грн за програмою збереження та розвитку зелених зон піде не на висадження, а на знесення дерев! 68% від фінансування програми! Я - художник, я так бачу! (с)

Але ситуація на 2021 рік ще сумніша. По-перше, сама по собі цифра на озеленення у 118,0 тис.грн на рік якось напружує. Але міський бюджет не знайшов навіть ці копійки, щоб спрямувати їх на озеленення. Тому ці кошти будуть витрачені із спеціального фонду, який наповнюється за рахунок …перерахувань юридичних осіб за знесені дерева. 

Таким чином, станом на сьогодні озеленення в місті чиновники бачать так. Підприємства (зазвичай – забудовники) беруть дозвіл на знесення дерев. Перераховують кошти за відновну вартість дерев. Ці кошти місто витрачає переважно на …знесення аварійних дерев. Бінго! «Коло озеленення» замкнулось! 

Але залишилось питання: скільки можна знущатися з нашого міста? 

Давайте врешті решт, назвемо речі своїми іменами. Бюджет міста існує для того, щоб на ньому могли заробляти «правильні юридичні особи та ФОПи». А на все інше, як там озеленення, культура, спорт, молодіжна політика, Громадський бюджет у нас коштів немає. І не передбачається. Ну ок. 
Але я точно не голосуватиму за такий бюджет. Вибачте. Дістало!  

П.С. Якесь озеленення міста, у тому числі, по вул. Київській відбувається. Але НЕ У РАМКАХ програми з озеленення. Мета цього матеріалу - показати, яким чином у нас затверджуються програми з мотивацією "та відчепиться ви від нас". І як потім ці програми просто зводяться на нуль. Або не фінансуються взагалі.
Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!



Друзі, сподобалася стаття? Допоможіть нам стати краще.

Допомогти Бромедia

Додати коментар
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:
Код:
оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Вci новини
Ми у Facebook


Курс валют



Допоможіть нам
Ми повністю незалежне видання.
У нас немає інвесторів і спонсорів. Тому нам дуже потрібна Ваша фінансова підтримка.
Нам допоможе кожна гривня.

Допоможіть нам стати краще.

Допомогти